The world according to Gentleheart

Vernieuwen Blog-index
Dit is een PUBLIEK document Kom maar konijntje, doe maar wiebelen. door: Ron op 15-4-2009
Tweede paasdag waren we (ik en t vrouwtje) een stukkie aan het rijden in het schitterende Brabantse land. Nog regelmatig verbaast zij zich over de schoonheid van Brabant, die ze in de randstad 19 jaar heeft moeten missen. En ze is heel haar leven al gek op beesjes... Er mogen hier dan veel reserve-belgen wonen en een behoorlijk aantal boeren die niets met de agrarische sector van doen hebben ; Brabant heeft absoluut meer groen en natuur dan veel andere provincies en het is behoorlijk gevarieerd. Zowel water als bos, hei, duinen en weilanden zijn hier in overvloed te vinden. 5 minuten rijden en je bent uit de bewoonde wereld in de gerepte of ongerepte natuur.

Ons ritje bracht ons deze keer langs koeien , schapen met lammetjes die heerlijk door de wei dartelden, schitterende kleine en grote vogels en katten die daarop loerden. En als laatste, je zal het geloven of niet, zat er naast de weg een groot WIT konijn met zwarte vlekken! Een Franse langoor, een Duitse kortstaart of een Zweedse stamper... dat moet ik je even verschuldigd blijven, maar in ieder gaval geen knijn dat in het wild in Nederland voorkomt.

Dit was echt een nijn van formaat en ze lag gewoon in de berm langs een drukke verkeersweg en we maakten ons even zorgen. Dit was vlak bij een verpleeghuis waar ik regelmatig vertoef om te werken en ik had dit beessie daar al maanden geleden door het raam op de parkeerplaats zien hoppen. Toen heb ik nog gekeken of ik haar kon vangen maar tegen de tijd dat ik buiten was was nijn in geen velden of wegen meer te bekennen.
Het beestje had het dus inmiddels al maanden in vrijheid overleeft maar dat ik haar nu wr tegenkwam was toch reden om nog eens te stoppen en te kijken of het wel goed ging met nijn. Misschien was nijn wel ontsnapt bij een van de bewoners van het verpleeghuis die haar nu ernstig miste. Dus nog een poging om haar te vangen leek me wel een optie. Daarbij hebben ze op het verpleeghuis nog een groot grijs konijn op de binnenplaats in een hok dus misschien wat gezelschap voor deze grijze reus...

We reden op de ventweg en stopte ter hoogte van de plaats waar het nijn zou moeten liggen in het gras. We liepen er voorzichtig heen en het beestje maakte een relaxte en levendige indruk. Ze reageerde zonder al te veel angst op onze aanwezigheid maar zodra we iets te dichtbij kwamen koos nijn het hazenpad en verdween onder een geparkeerde auto. Daar zouden we haar niet zo gemakkelijk onder vandaan krijgen. Ik had liever het nijn in veiligheid gezien, maar de middelen om haar te vangen hadden we niet echt. Zo langs een drukke weg en veel te tam om goed te kunnen overleven in de natuur; ik vond het maar niks. Dat het beestje het al zo lang had volgehouden vond ik al een godswonder. Waarschijnlijk zijn er wel buurtbewoners geweest die zich af en toe over het beestje hebben ontfermd maar niemand die het beestje tot nu toe gevangen had.

Vannacht ben ik weer naar het verpleeghuis gereden voor wat werkzaamheden en op de weg er naartoe was een klein stukje afval gestoffeerd. Een bebloed wit kleedje op de weg in de vorm van een witte bunny... Een vervelend gevoel bekroop me bij het passeren. Hadden we meer moeite moeten doen om nijn te vangen? Ze had het dan wel overleefd...

Welke kansen moet je grijpen die je op je weg tegenkomt? Haak je af zodra het effe een beetje meer moeite kost of doe je dat stapje extra? Wanneer neem je de verantwoordelijkheid en wanneer niet? Wel vragen om af en toe eens bij stil te staan. Vooral als het nog NIET te laat is.

Nota Bene: Toen ik vannacht wegreed bij het verpleeghuis zat nijn gewoon doodleuk bij de bushalte op de weg op de bus te wachten en vanmiddag zag ik haar weer op het grasveldje zitten knagen aan de niuewe glasvezels die ze aan het aanleggen zijn. Ze leeft dus nog gewoon en dat stukje geasfalteerd konijn was er (nog) helemaal niet. Het was alleen maar even ter illustratie... (Ik kan de zucht van verlichting hier horen nu)
Welke konijnen zitten bij jou op de weg? Ga je ze proberen te redden? Of rij je door? Geniet mateloos van een prachtige lente!
Liefs, Gentle 
 
 
U heeft geen rechten om reacties te lezen of toe te voegen voor dit artikel.
(Wellicht kunt u dit wl als u ingelogd bent.)
 Terug naar BLog